Lets our Reading Be An Ibadah

Reading is not for pleasure
But for knowledge
Knowledge is not for decoration
But for Practice
Practice is not for people
But for ALLAH
So lets our Reading Be An Ibadah

Wednesday, January 4, 2012

Catatan Perjalanan Menjengah Blog Sahabat http://tehbri.blogspot.com/

"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya". (Surah Ali Imran Ayat 185)

Demikianlah tag-line yang kubaca pada ruang Tajuk di blog seorang sahabatku.Aku menemukan blognya sewaktu aku melayari blog seorang lagi Sahabatku, Bro. Hamzah. (Al-Fatihah : Pemergian seorang insan gigih mendidik & berbakti - Allahyarham Mohamad Sabri Ibrahim). Berikutan petikan sebahagian catatannya:

“ Ana berminat untuk menulis dalam blog sebagai salah satu medium dakwah dan perkongsian dengan rakan-rakan.”

Allahyarham Mohamad Sabri Bin Ibrahim, atau saya lebih selesa memanggilnya dengan panggilan pak cik. Kerana merasakan bahawa – saya lebih muda usianya dan menghormatinya. Beliau telah kembali ke Rahmatullah jam 4.40 pagi 28 September 2011 di Hospital Ampang Puteri setelah sakit beberapa hari kerana mengalami serangan angin ahmar (strok).

Layarilah blognya : TEHBRI Mendidik dan Berbakti. Sebagai perkongsian yang digerakan dan diusahakan oleh beliau. InsyaAllah.

“ Setiap yang bernyawa pasti akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barang siapa dijauhkan dari neraka dan dimasukan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.”

(Ali Imran 3 : 185)

Catatanku pula: Sahabat yang telah pergi menquote Surah Ali Imran Ayat 185 juga, cuma makna penghujung ayatnya "...maka sesungguhnya ia telah berjaya" sedangkan makna ayat yang sama untuk satu lagi, diquote oleh Bro. Hamzah "..maka sungguh ia telah beruntung.". Pertanyaanku pula apakah ini sudah suratan atau satu kebetulan.

Blog Sahabat yang telah tiada aku linkkan dengan tajuk "Blog - Mereka Yang Telah Pergi".

No comments: