Lets our Reading Be An Ibadah

Reading is not for pleasure
But for knowledge
Knowledge is not for decoration
But for Practice
Practice is not for people
But for ALLAH
So lets our Reading Be An Ibadah

Tuesday, January 3, 2012

Catatan Perjalanan JDK 2011/12


Hari ini selepas sarapan pagi di warung betul-betul dekat conner Jalan Sg. Tiram - Pasir Gudang, kami seramai 6 orang berkunjung ke Perkampungan Jalan Hj. Noh, Sg. Tiram. Dalam sejam meninjau perkhemahan peserta JDK 2011 Zon Selatan dalam modul Kecergasan & Rekreasi.

Terharu mendengar kisah seorang Jurulatihnya yang masih muda (22 tahun) yang bercita-cita untuk membina mahligai impian sejak 2009, akhirnya tercapai dalam 2010 apabila calon ke 9 sanggup menerimanya sebagai suami (hanya lulusan SPM) walaupun isteri bakal berkelulusan doktor perubatan. Beliau mendirikan rumahtangga merintis jalan-jalan yang soleh tanpa 'dating' & percintaan, tanpa wang mas kahwin semasa kaki melangkah ke majlis pernikahan. Namun indahnya susunanNya, seorang sahabat menghadiahkannya RM500 hanya beberapa detik sebelum majlis ijab & qabul maka akhirnya beliau keluarkan wang sendiri RM1 untuk mencukupkan mas kahwin RM501.

Masya Allah & Alhamdulillah buat Sahabat yang ana temui dalam JDK 2011 di ILIM, Sg. Merab tapi tak berkesempatan untuk bertaaruf kerana kepadatan tugasannya ketika itu. Namun Allah susun kami dapat bertaaruf pada pagi yang indah hari ini.

No comments: